Coachande fråga, Information, Inspiration, Jobb, Karriär

Dags för nytt jobb?

Nyårslöfte eller ej, så här i början av året är det många som går i tankarna på ett nytt jobb eller nya utmaningar.

För dig som vill ha tips för att komma igång eller få nya idéer kommer här några olika sätt!

Se över din LinkedIn profil

Finns det en chans att dina potentiella nya arbetsgivare och/eller kollegor finns på LinkedIn? Då är det hög tid att ha en aktuell, relevant och uppdaterad profil där. Det kan bidra till att relevanta researchers hittar dig. Men lika mycket är det ett sätt för dig att hålla kontakt med ditt befintliga professionella nätverk och hitta nya kontakter.

Tips på vad du ska tänka på:

Arbetar du inom ett område där andra plattformar än LinkedIn gäller? Se till att ha en uppdaterad och aktuell profil där!

Vänta inte på att bli upptäckt

Sitt inte bara och vänta på att jobbet ska dyka upp framför näsan på dig. Eller att rekryterare och företag ska ringa dig.  Faktum är att alla jobb inte annonseras, så du har allt att vinna på att själv vara proaktiv.

Utöver att som vi redan nämnt ha en uppdaterad LinkedIn profil: Skapa en uppdaterad profil hos relevanta rekryteringsföretag och företag, lägg in ett uppdaterat och relevant CV och något om vad du letar efter för typ av jobb. Ta även själv kontakt med relevanta rekryterare/headhunters/executive researchers och se om det finns möjlighet för ett förutsättningslöst möte. Då kan du inte minst få värdefull information om hur marknaden ser ut just nu, och de får en första bild av dig och vad du letar efter.

Var inte heller rädd för att ta kontakt med gamla kollegor och chefer. Behöver inte innebära mer än ett telefonsamtal, eller ta en kaffe alternativt lunch. Kanske är de på ett spännande företag som du vill veta mer om, eller så tar du bara möjligheten att nämna att du är öppen för nya möjligheter och hör om de har några tips eller idéer om vart du kan kika? (Eller tips om vart du absolut inte ska vända dig…) Det gör också att de har dig i åtanke om de hör om något jobb som skulle kunna passa dig.

Gamla chefer kan i sin tur inte minst bli aktuella som referenser, så det är alltid bra att ses och höras med viss regelbundenhet, så har de dig färskt i minnet. Utöver det så är det inte helt omöjligt att en bra chef kanske vill jobba med dig igen eller vill tipsa sina kollegor i branschen om en tidigare bra medarbetare.

Så vad vill du göra istället?

För dig som inte vet exakt vad du vill göra härnäst kan vi tipsa om några av våra tidigare artiklar:

Ta hjälp av en coach

Om du behöver hjälp för att komma vidare, inte vet vad du vill, eller att din omgivning snarare hindrar dig att genomföra en förändring (”inte ska väl du kasta bort dina 15 år som Ekonomichef för att starta ett café”), så kan du ta hjälp av en coach. Men säkerställ att personen är seriös och har erforderlig utbildning! Vi har tipsat om hur du hittar en bra coach här. Och varningstecken som du ska upp för här.

Inspiration: Poddar om karriär

Sist men inte minst, för dig som vill ha lite ytterligare inspiration kring karriär, här har vi tidigare sammanställt några poddar som tar sig an begreppet karriär på olika sätt.

  Gilla