Hitta coach, Information, Tips

Hur man hittar en (seriös) coach

För ett tag sen skrev vi ett inlägg om varningssignaler att se upp för när man väljer coach. Men hur hittar man då en seriös coach?

Rekommendation

Ett av de vanligaste tillvägagångssätten när företag och individer vill anlita en coach är att kolla om det finns någon i sin närhet som kan rekommendera en specifik coach eller ett företag inom området. Det kan vara kollegor, vänner, chefer, professionella eller privata nätverk, HR eller andra som kan tänkas känna till någon bra coach. Så ett hett tips är att börja där.

Men om man inte vet någon som kan rekommendera en coach, eller inte hittar någon som passar, vad gör man då? Googlar ”coach” och hoppas på det bästa?

ICF

ICF:s hemsida hittar du alla coacher som har genomgått en ICF ackrediterad utbildning och som valt att bli medlem i ICF, samt alla som är certifierade enligt någon av de tre olika ICF nivåerna. Kortfattat så finns det fyra olika sökalternativ:

  • ACC = Minst 100 coachingtimmar krävs*
  • PCC = Minst 500 coachingtimmar krävs*
  • MCC = Minst 2 500 coachingtimmar krävs*
  • Ocertifierad = coach under utbildning eller som ännu ej har certifierat sig

*Certifiering har ytterligare krav utöver faktiska timmar som man har coachat klienter, men antalet timmar kan ge en fingervisning om skillnaden i erfarenhet mellan de olika nivåerna.

Du kan även hitta certifierade ICF coacher i våra nordiska grannländer Norge, Danmark och Finland på respektive ICF hemsida.

Träffa flera innan du bestämmer dig

Om du vill och har möjlighet är tipset att träffa flera coacher innan du bestämmer dig. Vanligtvis är första mötet förutsättningslöst och faktureras endast ifall du väljer att fortsätta hos coachen. Det gör att du kan avgöra både om coaching som sådant är något för dig, och om coachen som person passar dig.

  Gilla