Artikel, Information, Jobb, Karriär, Livet, Stress, Tips

Uppsagd: 1 Det praktiska

 För dig som har du blivit uppsagd, eller riskerar att bli det (exempelvis om ditt företag har lagt ett varsel) har vi här sammanställt praktiska råd och tips, något att hålla sig i under en svår situation. Sammanfattningsvis har vi delat upp det i tre områden, varav det här inlägget handlar om första steget:

  1. Det praktiska (”ansöka & anmäla”)
  2. Få koll på läget (”hur ser situationen ut”)
  3. Börja leta ny sysselsättning (”att praktiskt leta ny sysselsättning”)
Det praktiska

”Ansöka & anmäla”

Det praktiska handlar kort och gott om det som du behöver göra och se till att du gör på en gång för att inte förlora tid eller få vänta längre än du behöver på hjälp och ersättning. Handlar främst om att ansöka och anmäla dig till olika aktörer.

OBS! Notera att du inte kan göra nedanstående om du är permitterad med lön, har korttidsarbete eller om ditt företag enbart har varslat, eftersom du i de fallen fortfarande är anställd.

  • Säkerställ att du får arbetsgivarintyg sista anställningsdagen från din tidigare arbetsgivare (är inte detsamma som anställningsbetyg utan innehåller information som behövs för att bedöma din rätt till exempelvis a-kassa).
  • Anmäl dig som arbetssökande till Arbetsförmedlingen
  • Om du är medlem i A-kassa och uppfyller villkoren, sök ersättning
  • Om din tidigare arbetsgivare är ansluten till Trygghetsrådet, Trygghetsstiftelsen eller liknande omställningsråd/fond/stiftelse (du hittar en bra lista här), ansök om rådgivning och/eller ersättning. Både du och din tidigare arbetsgivare behöver ansöka och lämna uppgifter innan du får ett beslut om stöd
  • Om du är medlem i ett fackförbund, kolla om de erbjuder CV granskning, karriärrådgivning/coaching eller exempelvis genomgång i hur du förbättrar din LinkedIn profil – Anmäl dig redan nu även om tillfället ligger framåt i tiden!
  Gilla